Landelijke Werkgroep Gemeentecontacten
Nederland - Duitsland

terug

VERMISCHTES

februari 2016

In het kader van de Lutherdekade werd in januari het Themajaar „Reformation und die Eine Welt“ geopend. Er is vooral aandacht besteed aan de wereldwijde invloed van de Reformatie. "Ook kwam er een beslissende impuls vanuit Wittenberg, en waren er ook in andere steden en regio's reformatorische bewegingen. Je moet dan vooral denken aan Zwingli, Calvijn en Jan Hus. Op dit moment zijn wereldwijd meer dan 400 miljoen protestanten verbonden met dit reformatorische gebeuren" zei Landsbisschop Ilse Junkermann. (ekmd 22-01-2016)

Luther, het protestantisme en het jodendom - deze drie staan in een moeilijke verhouding ten opzichte van elkaar. In voorbereiding op het Reformatiejaar 2017 heeft de Magdeburger Wallonerkirche samen met het Referat für Christlich-Jüdischen Dialog der Nordkirche nu een tentoonstelling over dit thema voorbereid. Deze wordt aangevuld met informatie over het leven van de Joden in Magdeburg. (ekmd 14-01-2016)

Ook de "Theologische Tage an der Martin-Luther-Universität Halle" hebben zich dit jaar met dit onderwerp bezig gehouden. Referenten waren o.m. de voormalige leider van het Jewish Theological Seminary in New York rabbijn Ismar Schorsch en de voormalige evangelische bisschop van de Kirchenprovinz Sachsen Axel Noack. (ekmd 18-01-2016)

Tijdens de Kirchentags-Sonntag op 24 januari hadden veel kerkgemeenten in Berlin-Brandenburg / schlesische Oberlausitz (EKBO) een prominente gastpredikant. De president van de Kirchentag Christina Aus der Au preekte net als de anderen leden van het presidium en vele superintendenten over Psalm 139:16 "Uw ogen zagen mij". De Kirchentags-Sonntag is bedoeld als inleiding tot de eerstvolgende Kirchentag en voor de werving van vrijwilligers en gastfamilies. De volgende Kirchentag zal worden gehouden van 24-28 mei 2017 in Berlijn en Wittenberg met als thema "Jij ziet mij" (Genesis 16 : 13). Voor het eerst zijn er ook zes "Kirchentage auf dem Weg" in acht steden tussen Potsdam en Erfurt. (ekbo 18-01-2016)

Acht gemeenten in Vorpommern hebben uit het landelijke "Kirchenprogramm 2015" van de regering in totaal 1,2 miljoen euro ontvangen voor restauratiewerkzaamheden. De minister voor Bouw en Toerisme van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern Glawe zei: "De kerken in Mecklenburg-Vorpommern horen bij de oudste bouwwerken in onze regio. Ik vind het heel belangrijk, dat deze historische kerkelijke gebouwen in onze deelstaat blijven bestaan. De kerken getuigen van onze geschiedenis en karakteriseren vaak het beeld van de regio. "(Nordkirche 21-12-2015)

Het project “Scholieren als Bisschop” van de Evangelischen Kirche Berlin-Brandenburg / schlesische Oberlausitz (EKBO) bestaat al zes jaar. Scholieren bepalen tijdens het project (altijd in december en januari) hun standpunt met betrekking tot een zelf gekozen thema en vinden door het wisselen van rollen ook gehoor bij volwassenen. Elk jaar vinden de verkiezingen op een andere Berlijnse evangelische school plaats. Dit jaar kon uit 23 kandidaten (jongens en meisjes) worden gekozen. Het thema was "Hoe gaan we om met vluchtelingen". Programmapunten waren o.a. een podiumdiscussie met politici, het organiseren van basket- en voetbaltoernoois met gemengde teams, maar ook het kennis laten maken met Duitse kersttradities aan geïnteresseerde moslimfamilies. (ekbo 30-01-2016)

De actie "Autofasten. Sinn erfahren" is op 10 februari in Thüringen weer van start gegaan. Voor de zesde keer roepen kerken en milieuorganisaties op om tot Pasen de auto zo min mogelijk te gebruiken en korte afstanden lopend of op de fiets af te leggen. Voor het eerst zijn ook speciale tickets voor het openbaar vervoer te koop. (ekmd februari 2016)

Tijdens het Max-Reger-Feestjaar 2016 in Thüringen zal de Propstei Meiningen-Suhl al zijn orgel- en koorwerken laten horen. Max Reger (1873-1916) studeerde muziek o.m. in Sondershausen en nam in 1911 de leiding over van de Meininger Hofkapelle. In de kerken van Arnstadt, Bad Salzungen, Ilmenau, Meiningen, Oberweißbach, Rudolstadt, Saalfeld en Suhl zullen in totaal bijna 300 muziekstukken worden uitgevoerd. Uitvoerenden zijn acht Thüringer cantoren en andere bekende Reger-vertolkers. (ekm 19-01-2016)

 Een "Cursus voor kerkrondleiders" gaat in het voorjaar in Mecklenburg-Vorpommern opnieuw van start. Tijdens 120 uren wordt gesproken over de geschiedenis van de architectuur, iconografie, Bijbelkunde en het overbrengen van de kenmerken van kerkelijke gebouwen (openingstijden, opbouw en structuur van rondleidingen). De cursus wordt afgesloten met een certificaat. (Nordkirche 19-01-2016)

Met de nieuwe Kirchen-App - de eerste digitale verzameling van alle kerken en gemeenten - is het mogelijk, op elke plaats informatie over gebouwen en gemeenten op te zoeken. De app is een toeristische gids voor internet, tablets en smartphones De Kirchen-App kan gratis gedownload worden: Version für iOS (iPhone und iPad), Version für Android (Smartphone und Tablet) en Browserversion. (ekd januari 2016)

Voor kinderen is er een "Spielbibel-App" ontwikkeld. Kinderen kunnen op speelse manier de Bijbel ontdekken. De app bevat zes belangrijke verhalen uit het Oude Testament en zes uit het Nieuwe Testament. Kinderen kunnen tijdens het voorlezen de figuren bewegen en zo interactief de verhalen illustreren. Er bestaat een Engelse, Portugese en Chinese versie. (ekbo januari 2016)

"Plattdeutsch-Schnupperkursen" zijn beginnerscursussen, die in het Bibelzentrum Barth (Rügen) op initiatief van de toneelspeelster Petra Schwaan-Nandke en de gepensioneerde dominee Dietmar Prophet in het voorjaar worden aangeboden. Volgens hen is het belangrijk, dat "tenminste een klein stukje van deze prachtige taal in het alledaagse leven wordt terug gehaald." (Nordkirche december 2015)

De Playmobiel Martin Luther met een veer en een boek in de hand is tot nu toe al meer dan 400.000 keer verkocht en daarmee de meest verkochte losse figuur na Albrecht Dürer in 2012 (80.000). De vraag ernaar is in binnen- en buitenland enorm en werd door de actie "met Martin Luther op reis" tot een echte rage. (epd/Der Sonntag 03-02-2016)

Het herbouwen van de Potsdamer Garnisonkirche (in 1945 verwoest en in 1968 afgebroken) met een makkelijk toegankelijk uitkijkplatform op 57m hoogte staat tegenwoordig in het midden van discussierondes van voor- en tegenstanders. In de loop van het jaar moet het nog bestaande financieringstekort van 17 miljoen euro door diverse acties weggewerkt worden. Een kerkdienst op het bouwterrein op 11 september 2016, die live op televisie wordt uitgezonden, zal het hoogtepunt zijn. (Die Kirche 03-02-2016)

Kirchgemeinderatswahlen zullen in het najaar zowel in de Nordkirche als in de Evangelische Kirche Berlin-Brandenburg/schlesische Oberlausitz worden gehouden. Terwijl in het noorden door de fusie tot de Nordkirche veranderingen in de procedure te verwachten zijn - kiesgerechtigd zijn alle kerkleden vanaf 14 jaar en gestemd kan worden op de laatste drie zondagen van het kerkelijk jaar - is in Berlijn en omgeving vooral de vraag actueel of leden van de AfD (Alternative für Deutschland) zich kandidaat mogen stellen. In het besluit van de Landessynode in 2013 over de verandering van de grondregels staat nu, dat het ambt van kerkenraadslid (Ältestenamt) niet verenigbaar is "met het lidmaatschap of een actieve ondersteuning van groepen, organisaties of partijen met mensenverachtende doelen." Volgens Bisschop Markus Dröge is het nu nog niet mogelijk de AfD van de verkiezingen uit te sluiten omdat in hun programma niet uitdrukkelijk mensenverachtende doelen worden genoemd. Toch moet naar de personen en hun gedrag worden gekeken, want deze Europa-kritische partij wordt steeds meer een anti-vluchtelingen-partij, die met vaak mensenverachtende leuzen de actuele politiek kritiseert. (Mecklenburgische und Pommersche Kirchenzeitung Nr. 02/2016 en Die Kirche 06/2016)

Juliane van der Mossel, februari 2016


printen   |   terug