terug

Verslag van het bezoek van de Protestantse gemeente Varsseveld aan de Evangelisch-Lutherische gemeinde in Oelsnitz (Vogtland) in het Hemelvaartsweekeinde.
14 - 17 mei 2015


Met een groep van 12 personen zijn we naar onze partnergemeente in Oelsnitz (Vogtland) geweest.
Op Hemelvaartsdag (14 mei 2015) vertrokken we al vroeg (rond 8 uur) met de trein uit Empel-Rees die ons na diverse overstappen tot Hof bracht, waar we om ongeveer 19.00 uur aankwamen en hartelijk werden ontvangen door onze gastgevers. Daarna was het nog ongeveer een half uur met de auto van Hof naar Oelsnitz.

De volgende dag, vrijdag, stond een bezoek op het programma aan de “Sächsische Landesgartenschau” , een soort ‘Floriade’ in het andere Oelsnitz. Dat ligt in het Ertsgebergte tussen Zwickau en Chemnitz.



‘Ons’ Oelsnitz ligt in de buurt van Plauen. We wandelden door prachtige tuinen die aangelegd waren op een oud spooremplacement waar vroeger het erts op de trein werd geladen en vervoerd.
Aan het eind van de middag gingen we naar een restaurant waar we gezamenlijk dineerden.


De volgende dag, zaterdag, brachten we een bezoek aan het ‘Deutsch-Deutsches Museum Mödlareuth. Mödlareuth, ook wel ‘Klein Berlijn’ genoemd omdat het dorpje door de verdeling in Oost- en West-Duitsland in 1945 in tweeën werd gedeeld en de twee gedeeltes later door het ‘IJzeren gordijn’ en een hoge muur volledig van elkaar werden gescheiden. Het bizarre verleden kwam daar weer helemaal tot leven in het bijzonder voor onze gastgevers die deze situatie aan den lijve hebben ervaren.



De middag was ter vrije besteding en om 18.00 uur gingen velen van ons naar de Jacobikirche waar we konden genieten van orgel en zang, een programma van ‘Geistliche Abendmusik’ in de vorm van een Vesperviering. Het orgel werd bespeeld door de cantor-organist Ronald Gruschwitz en de zang was van de alt Lena Carina Traupe uit Leipzig.

De volgende dag, ’s zondags, gingen we naar de kerkdienst in diezelfde Jacobikirche. De zang werd nu niet begeleid door het orgel maar door een combo-achtig koor bestaande uit eigen gemeenteleden.
Pfarrer Schlotterbeck ging voor in de dienst. In een slotwoord benadrukte hij het belang van de contacten met de Varsseveldse kerk. Van onze kant bedankte Dolf Wisselink de Oelsnitzers voor de hartelijke, gastvrije ontvangst en nodigde hen uit voor een tegenbezoek.



Na de Kaffee mit Kuchen was het de hoogste tijd om weggebracht te worden naar het treinstation in Hof.
Die treinreis was op zich al een hele onderneming. Voor slechts €31 per persoon zijn we heen en terug gereisd maar dat betekende wel dat we alleen in boemeltreintjes mochten. Dat betekende zeker 70 stopplaatsen per reis. Door een stroomstoring dreigden we zelfs onderweg te blijven steken, maar na lang soebatten aan een loket in Frankfurt mochten we dan toch gebruik maken van een ICE-trein, zeg maar een intercity, zodat we nog net de laatste trein in Duisburg konden halen en we om 01.37 op het stille en verlaten staion Empel-Rees terug waren.

Al met al een mooi weekeinde waarin de banden met onze partnergemeente weer versterkt werden, maar ook waardevol voor de onderlinge band met eigen gemeenteleden.
Varsseveld, Gert de Boer.

verslag printen

terug